Trans – Power – Fist

Transfeminist fury

Így gyászolok / Mourn this way

1 Comment

Az elesetteinkért…

To English version

Ma van a Transznemű Emlékezés Napja (Transgender Day of Remembrance, TDoR, kicsit bővebben itt, az oldal alján) tök hülye fordítás, de ennél még nem talált ki senki jobbat… még én sem, pedig jó sokat törtem rajta a fejem, azért is ilyen horpadt.

Minden évben számba vesszük, hogy az előző november 20-a óta hány ember halt meg erőszakos cselekményben, amelynek kiváltó oka a pusztán a vélt vagy valós transzneműségük volt.
A dicső társadalmunk önkéntes rendfenntartói 268 emberrel végeztek ebből az indokból az elmúlt egy esztendőben, ami 30-al több, mint egy évvel ezelőtt.* A kegyetlenség mértéke pedig új csúcsokra tört. Nézzük az “élmezőnyt”:

 • Egy ausztrál transznőt feldarabolt és megfőzött a férje
 • Öt transznő és még számos további ember vesztette életét egy LMBT-barát szórakozóhely gyújtóbombás támadásánál Mexikóban
 • Két transznőt élve megnyúztak
 • Egy tizennyolc évest motorhoz kötöttek és végighúzták a városon, amely fejsérülést és halált okozott
 • Egy tizenhat évest felkötöttek, többször megégették az arcát, majd halálra kínozták
 • Egy tizenévest felgyújtottak egy tömegközlekedés buszon iskolából hazamenet Kaliforniában

Amint látható a fiatalok érintettsége igen magas. És akkor még azokról szó sem esett, akik olyan környezetben élik a mindennapjaikat, hogy végül önkezükkel vessenek véget az életüknek.
Mondhatnánk azt, hogy ez a szám nem sok. Sokkal több ember esik áldozatul más szörnyűségeknek. Valóban, valóban. De itt viszont csak amiatt válik áldozattá valaki, mert valamelyest kilóg a nemi sztereotípiák keretei közül.
268 embertől tagadta meg a társadalom transzneműségük vagy annak vélelmezése miatt minden jogát, még a legalapvetőbbet, ehhez a tyúkszaros élethez való jogot is!
Komolyan csessze meg magát ez a világ, ahol ezért (is) kínhalált kell halnia embereknek! Az áldozatok minden kiáltása egy-egy átok erre a kegyetlenül normalizáló, szűk keretek közé szorító struktúrára. Váljon savvá az elfolyt vérük, amely szétmarja ezt a beteg rendszert!

De legalábbis jó lenne, ha mindenki, akiben egy kis jóérzés maradt még, felemelné a hátsóját és odamenne közbeavatkozni, ha látja, hogy a környezetében zaklatnak valakit. Akár a transzneműségéért, akár bármi másért.

Update: ha valakit bővebben érdekelnek az idei vértanúink, Carolyn Langford Hussein Fort FB-idővonalán folyamatosan bővülő listát olvashat róluk.

*Az itt szereplő adatokhoz a Transrespect Versus Transphobia kezdeményezéshez tartozó http://www.transviolencetracker.org oldalról jutottam.
Update 2: Az adatok kicsit ellentmondásosak, mert a végleges jelentésben 226 áldozat szerepelt, akiket a transzneműségük miatt öltek meg bizonyíthatóan gyűlöletbűncselekményben.

///

For our fallen…

Today is the Transgender Day of Remembrance,TDoR. In every year, the murdered victims of violence because of their actual or putative transgender status are counted from the previous 20th November.

In this year, 268 were killed by the voluntary enforcers of our glorious siciety, which is 30 more than a year before.* And the rate of cruelty breaks the records. Let’s see the “the best”:

 • A transgender woman in Australia was dismembered and cooked in a pot by her husband
 • Five transgender women and numerous others in a club were firebombed in Mexico
 • Two transgender women were skinned alive
 • An eighteen year old was dragged behind a motorcycle through a city resulting in head trauma and death
 • A sixteen year old was tied up, face burned repeatedly and then tortured to death
 • A teen was set on fire on a public bus coming home from school in California

You can see, the youth are highly affected. And I haven’t even mentioned those who end their life due to their oppressive environments.
You can say this number isn’t really high. Far more people die in other horrors in the world. Really, really. But in this case the reason of becoming a victim is just that (s)he hangs somewhat out of the gender stereotypes.
Because of their transgender status, this 238 humans were denied of their most basic right, the right to this crappy life by the society!
This world, where people have to die just for this (among others), can really fuck itself! Every shout of the victims a curse on this normalizing, oppressing establishment. Let their draining lifeblood become acid which corrodes this sick system!

Those who have even a little goodwill in their hearts could rise their bottoms and intervene if someone was bullied because of their transgender status or anything else, at least.

If you’re interested more in our martyrs of the year, you can read the continually increasing list on the FB-timeline of Carolyn Langford Hussein Fort.

*These data are from http://www.transviolencetracker.org, a website of Transrespect Versus Transphobia project.
Update 2: The data are little controversial, as 226 transgender victims are in the final report, who were proveably killed in hate crimes.

Advertisements

Author: sophiataylor

I'm a pharmacist. I'm a transwoman. I'm more or less geek. I'm a stranger in a strange land. (But I love it!) I've became more and more combative, from the status of cutipie which I was a few years ago. If you don't like it, you can go away. /// Egy gyógyszerész vagyok. És egy transznő. Többé-kevésbé kocka. Idegen földön vagyok idegen. (De imádom!) Egyre harcosabbá váltam, a néhány évvel ezelőtti cukipofa állapotomból. Ha nem tetszik, el szabad menni innen.

One thought on “Így gyászolok / Mourn this way

 1. Pingback: Az elfogadás szintjei / The levels of acceptance | Trans* - Power - Fist

Tied a mikrofon / You own the mike now

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s